Friday, October 15, 2010

MARI BELASAH DAN LANYAK BAR COUNCIL AKA MAJLIS PEGUAM
PEKIDA BENTENG DAN PELINDUNG MELAYU

PERKASA - ORGANISASI PERJUANGAN MELAYU TULEN

MARI KITA SEMUA CAM... INILAH MUKA PRESIDEN BAR COUNCIL AKA MAJLIS PEGUAM YANG HARUS DIAJAR KERANA KURANG AJAR DAN BODOH - K. Ragunath Varughese
LAMBANG YANG BOLEH DILUDAH & DIPIJAK KERANA BERSEKONGKOL DENGAN PEMBANGKANG HURU HARAKAN NEGARA DAN TIDAK TERLUS DALAM MENGAMALKAN KEADILAN UNDANG-UNDANG

MARI SERTAI PERHIMPUNAN

Perhimpunan menghantar nota bantahan terhadap Majlis Peguam (Bar Council) di hadapan Pejabat Bar Council, Kuala Lumpur hari ini selepas solat jumaat - ANJURAN PERKASA


Tujuan

Membantah kegagalan Bar Council mengawal selia dan membenteras kegiatan ahli mereka yang menipu anak-anak guam dan melakukan kegiatan jenayah.

SEMUA DUJEMPUT HADIR.

KECELAKAAN BAR COUNCIL AKA MAJLIS PEGUAM

1. Senyap sunyi dan tak ambil tindakan langsung ahli menipu - Kes Akuan Bersumpah Rahimi

2. Senyap sunyi dan tak ambil tindakan terhadap ahli terlibat kes bunuh Melayu - Alahyarham sosilawati dan rakan-rakan yang dibunuh kejam di banting.

3. Kes Tan Beng Hock menyalak-nyalak tuduh kerajaan macam-macam kenapa kalau kes libat melayu senyap??? diskriminasi kaum oleh Bar Council!

4. Bersubahat secara tidak langsung dengan pembangakang dengan mempersoal hal berkaitan perundangan dengan kerajaan bagi menampakkan konon undang-undang di malaysia tidak terlus dan membuka ruang pembangkang menimbulkan isu serta mempelawa campurtangan kuasa asing.

5. Mencabar dengan terbuka Melayu dan Islam dengan secara terbuka.

6. Memberikan sokongan terhadap penggunaan kalimah Allah oleh Kristian

7. Acap kali mempersoal hak keistimewaan melayu terutama perkara 153

8. Berusaha berterusan mencabar Islam terutama usaha menubuhkan Majlis Perundingan Agama yang meletakkan Islam setaraf dengan agama lain.

9. Pendirian yang menyokong murtad dan mencabar kerajaan berkaitan hak menukar agama Islam.

10. Banyak peguam - BAR Council aktif dalam persatuan dan organisasi yang berjuang menjahanamkan perlembagaan negara dan Islam. Contoh organisasi menyesatkan penganut Islam seperti "sister in Islam" dan HINDRAF sebuah organisasi pelampau Hindu parya.

BANGSAT TAK? KALAU MAJLIS PEGUAM SENDIRI TAK PATUHI PERLEMBAGAAN, CABAR UNDANG-UNDANG, HURU HARAKAN NEGARA, TERLIBAT DALAM POLITIK TIDAK SIHAT DAN KES JENAYAH...

LANCAU LAH BAR COUNCIL!

Sikap sebenar Majlis Peguam — Mohd Khuzairi Ismail

September 21, 2010

21 SEPT — Ramai tertanya-tanya sejauh mana integriti dan ketelusan Majlis Peguam dalam menilai amalan guaman ahli mereka rentetan pembunuhan ngeri jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain.

Majlis Peguam tidak boleh lepas tangan dan beranggapan mereka tidak ada kena mengena dengan suspek utama kes itu kerana peguam terbabit pernah digantung lesen amalan undang-undang peguam oleh badan tersebut.

Ini bermakna Majlis Peguam sedia maklum mengenai salah laku peguam terbabit dan seharusnya lebih peka, memantau dengan penuh berhati-hati aktiviti dan amalan guaman peguam berkenaan.

Difahamkan, peguam tersebut hanya digantung lesen guaman selama setahun sahaja iaitu bermula pada Mac 2007.

Bagi peguam yang mempunyai rekod kesalahan dalam aktiviti guaman mereka, hukuman itu tidak setimpal kerana Majlis Peguam boleh memilih untuk menarik balik lesen peguam berkenaan seperti yang dikenakan kepada beberapa peguam lain.

Apatah lagi peguam berkenaan juga dikatakan terlibat dengan tujuh kes jenayah komersial lain membabitkan kerugian kira-kira RM7.1 juta dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekiranya Majlis Peguam peka dengan aktiviti ahli-ahli mereka, kepincangan amalan guaman di kalangan ahli mereka dapat dihidu dengan lebih awal. Dalam masa yang sama, Majlis Peguam juga dapat bekerjasama lebih erat dengan pihak berkuasa untuk menyiasat salah laku ahli mereka memandangkan laporan polis juga sudah dibuat oleh individu yang pernah menjadi mangsa.

Apa yang turut menjadi kemusykilan juga ialah bagaimana peguam yang pernah dikenakan hukuman gantung lesen amalan undang-undang guaman itu mampu memiliki aset dan kekayaan yang luar biasa. Perkara itu dilaporkan dengan meluas oleh media dan ramai yang percaya jumlahnya mencecah jutaan ringgit meskipun angka sebenar tidak pernah didedahkan. Persoalannya ialah bagaimana Majlis Peguam boleh terlepas pandang dengan nilai aset dan kekayaan peguam tersebut sedangkan difahamkan badan itu mengaudit aset setiap firma guaman di seluruh negara.

Tanggungjawab itu termasuk memastikan akaun pelanggan dan pejabat sesebuah firma guaman tepat dan selaras dengan laporan akaun kewangan. Aset dan kekayaan yang luar biasa jumlahnya itu tidak mungkin akan terlepas sekiranya kerja-kerja audit itu dilakukan dengan teliti dan berhati-hati.

Keraguan audit itu sepatutnya boleh mendorong Majlis Peguam menjalankan siasatan dan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menyiasat peguam berkenaan memandangkan ia mempunyai unsur-unsur keraguan.

Malangnya, perkara itu tidak berlaku pada peguam ini dan Majlis Peguam juga seolah-olah tidak berminat untuk menjawab bagaimana mereka boleh terlepas pandang mengenai jumlah aset tersebut.

Apa yang membuatkan orang ramai terus mempersoalkan pendirian dan tindakan Majlis Peguam berhubung kejadian pembunuhan ngeri itu ialah kerana ia bertentangan dengan sikap yang ditunjukkan oleh badan itu dalam beberapa kes sebelum ini.

Majlis Peguam sering dilihat ke depan dalam beberapa perkara dan isu yang mana peranan mereka dalam hal berkenaan sebenarnya tidak diperlukan.

Kita masih ingat bagaimana tindakan Majlis Peguam menganjurkan Forum Memeluk Islam pada 2008 yang mencetuskan kekecohan dan kemarahan umat Islam di negara ini. Begitu juga ketika badan itu menganjurkan perbincangan terbuka mengenai hak-hak keistimewaan orang Melayu menerusi Forum Kontrak Sosial pada tahun yang sama.

Forum itu jelas menyentuh secara langsung mengenai kedudukan orang Melayu yang sebenarnya sudah termaktub dalam Perlembagaan. Lebih mengundang kemarahan apabila ahli panel forum itu pula terdiri daripada bukan Melayu yang disifatkan tidak layak untuk membincangkan hak dan kedudukan kaum majoriti di negara ini.

Majlis Peguam juga mengambil tindakan bertentangan dalam isu penggunaan kalimah Allah kepada bukan Islam apabila menganjurkan satu tinjauan pendapat di laman web mereka.

Dalam kes-kes tersebut, serta beberapa peristiwa yang lain, Majlis Peguam dilihat lebih selesa memilih untuk tampil radikal dan agresif. Badan ini seolah-olah cuba menjadi juara dalam isu-isu sensitif yang bersifat perkauman dan keagamaan kaum tertentu yang tidak sepatutnya dibincang dan dipertikai secara terbuka. Kerana itu tidak hairan Majlis Peguam sering dilabel sebagai anti-Islam dan Melayu.

Ini adalah satu label yang sangat memalukan bagi sebuah badan yang seharusnya lebih berperanan dalam mengajak masyarakat menghormati ruang lingkup undang-undang dan menjunjung tinggi semangat Perlembagaan.

Sebagai pengamal profesional yang terlibat secara langsung dengan undang-undang juga, Majlis Peguam tentunya lebih arif mengenai keperluan menjalankan tugas dengan mengambil kira kemajmukan kaum dan agama di negara ini.

Dalam masa yang sama, Majlis Peguam juga dilihat lebih berminat untuk membincangkan isu-isu politik negara dengan kebanyakan masanya cenderung berpihak kepada pakatan pembangkang. Sehinggakan badan ini berkali-kali didesak supaya dibubarkan dan didaftarkan sahaja sebagai sebuah parti politik.

Dari satu sudut, desakan itu menggambarkan bahawa Majlis Peguam gagal dalam peranan mereka sebagai sebuah badan profesional bagi para peguam menjalankan kegiatan perundangan di negara ini.

Tanggapan sebegitu boleh menjejaskan nama baik negara dari sudut perundangan apatah lagi kita juga tidak pernah mengetahui Majlis Peguam di negara lain bertindak jauh dalam mempersoalkan apa yang terkandung dalam Perlembagaan negara mereka sendiri. Atau mungkin bercakap dan berlagak melangkaui batas-batas seperti ahli politik.

Adalah lebih baik sekiranya Majlis Peguam yang suka sangat membincangkan isu-isu berkaitan perkauman, keagamaan dan politik itu membantu kerajaan menyelesaikan puluhan ribu kes-kes mahkamah yang tertunggak.

Barangkali dalam mengembalikan semula keyakinan orang ramai dan ‘maruah’ Majlis Peguam yang sering dipertikai, kerajaan wajar menimbangkan sebuah penubuhan jawatankuasa khas untuk memantau badan tersebut.

Jawatankuasa itu antara lain berperanan memantau aktiviti guaman ahli Majlis Peguam serta aset dan kekayaan yang dimiliki mereka dan diumumkan pula kepada orang ramai.

Cadangan beberapa pihak supaya Majlis Peguam diletakkan di bawah kuasa Jabatan Peguam Negara juga wajar dipertimbangkan. Majlis Peguam pastinya tidak mempunyai masalah dalam hal ini kerana mereka juga sering mendesak kerajaan menubuhkan jawatankuasa khas apabila berlakunya sesuatu kes yang berprofil tinggi.

* This is the personal opinion of the writer or the newspaper. The Malaysian Insider does not endorse the view unless specified.


1 comment:

Gerakan Timur said...

Salam Bro,

pinjam post untuk blog saya.

Allahuakbar!!!
Allahuakbar!!!
Allahuakbar!!!

Daulat Tuanku!!!

-melayu bangkit!!!-

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

PENAFIAN

Laman ini tidak bertanggungjawab atas hasil penulisan yang dipetik dari sumber lain serta manipulasi pihak lain yang menggunakan bahan yang disiarkan disini. Laman bertujuan mengumpul maklumat sebagai saluran informasi dan media alternatif mencurahkan idea demi negara.