Friday, March 18, 2016

BANGSAT PUNYA LIM GUAN ENG FITNAH PEMBOHONG DAN PENIPU CUBAAN SALAHKAN KERAJAAN PERSEKUTUAN KANTOI

Lim Guan Eng mengekalkan "kecelakaan" dan "kebangsatan" selaku pemfitnah, pembohong dan penipu apabila cuba cover HARGA RUMAH MAMPU MILIK di Pulau Pinang begitu tinggi sehingga RM 400,00 adalah disebabkan keputusan kerajaan persekutuan... senang-senang nak lepas diri cibai punya lahanat pukimak kapiak ni... nak "transfer" kesalahan pada kerajaan pusat yang untung BABI ni kaut jutaan ringgit atas nama rumah murah...

Namun TEMBELANG Lim Guan Eng si pemfitnah, pembohong dan penipu ini KANTOI apabila dibidas secara terus oleh DATUK Abdul Rahman Dahlan, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan... tersungkur tergolek dan terkangkang babi komunis kena pelempang orang kota belud....

MALU RAKYAT PULAU PINANG ADA KETUA MENTERI PENIPU

MENGESAHKAN DAP PARTI BANGSAT DIPIMPIN PEMIMPIN PEMBOHONG


http://www.umno-online.my/wp-content/uploads/2016/03/rumah-mampu-temberang.jpg

https://4.bp.blogspot.com/-gdJhhJJFoog/VuWFq5bI52I/AAAAAAABOtc/IOgLNTXzkvYI22AJIjceIbzCS7XwDwdow/s1600/12813942_1727174220853389_6408946649731656979_n.jpg

BACA KENYATAAN MEDIA

Kenyataan Media
Abdul Rahman Dahlan
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan
17 MAC, 2016

1. Paras RM 400,000 harga maksima rumah mampu milik di Malaysia tidak pernah ditentukan oleh Kerajaan Persekutuan, malah ia tertakluk dalam bidang kuasa mutlak kerajaan-kerajaan negeri. Penafian YAB Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang hari ini adalah tidak berasas samasekali.

2. YAB Ketua Menteri dalam kenyataan balasnya telah menggunakan alasan bahawa Laporan Ekonomi 2013/2014 dan Ucapan Bajet 2013 oleh Perdana Menteri menetapkan harga jualan maksima rumah mampu milik pada paras RM400,000. Parameter yang digunakan oleh beliau adalah harga jualan rumah PR1MA, iaitu antara RM100 ribu hingga RM400 ribu.

3. Sebenarnya walaupun PR1MA dibenarkan untuk menjual rumah di paras harga maksima RM400 ribu, namun, 84% unit rumah di bawah PR1MA tetap dijual di bawah RM300 ribu.

4. Ini jelas menunjukkan Kerajaan Persekutuan tidak pernah mengambil kesempatan daripada harga maksima yang ditetapkan. Manakala baki 16% rumah PR1MA yang dijual pada harga RM300 ribu hingga RM400 ribu, adalah unit premier yang mempunyai saiz dalam lingkungan 1200 kaki persegi, yang mana jauh lebih besar dari yang ditawarkan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang iaitu 900 kaki persegi.

5. Jelas perbandingan ini tidak munasabah.

6. Di samping itu, Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga mengetahui bahawa dalam Mesyuarat Majlis Perumahan Negara pada 21 Ogos 2015, YAB PM telah meminta supaya semua Kerajaan Negeri mengkaji semula julat harga jualan rumah mampu milik supaya harga tersebut boleh diharmonikan di seluruh negara.

7. Seterusnya pada 18 Januari 2016, Jawatankuasa Kerja Pemantauan(JKPKM), yang turut dihadiri oleh YB EXCO Perancangan Bandar & Desa Dan Perumahan Negeri Pulau Pinang, memutuskan supaya semua Kerajaan Negeri memperhalusi enam (6) syor yang dibincangkan iaitu, harga jualan rumah mampu milik, keluasan lantai, kelayakkan pendapatan isi rumah pembeli, spesifikasi minima, sekatan moratorium dan juga densiti pembangunan.

8. Dalam mesyuarat tersebut, Kerajaan-Kerajaan Negeri juga diarahkan untuk memberi maklumbalas kepada Kementerian untuk di bawa semula ke dalam Mesyuarat Majlis Perumahan Negara yang bakal diadakan pada bulan Ogos nanti bagi memudahkan proses pengharmonian harga tersebut.

9. Pendek kata, Majlis Perumahan Negara belum lagi memutuskan had maksima harga rumah mampu milik untuk setiap negeri.

10. Justeru, tindakan YAB Ketua Menteri Pulau Pinang menuduh Kerajaan Persekutuan yang meletakkan harga maksima rumah mampu milik di paras RM400 ribu, adalah suatu pembohongan untuk melepaskan diri beliau dari bertanggungjawab terhadap polisi yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang itu sendiri.No comments:

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

PENAFIAN

Laman ini tidak bertanggungjawab atas hasil penulisan yang dipetik dari sumber lain serta manipulasi pihak lain yang menggunakan bahan yang disiarkan disini. Laman bertujuan mengumpul maklumat sebagai saluran informasi dan media alternatif mencurahkan idea demi negara.