Tuesday, August 9, 2011

Ridwan Teh ingatkan hala tuju tuntutan penganut bukan Islam


Apabila orang Islam tidak bersuara dengan satu suara, inilah jadinya.

Baru-baru ini seorang pederi bergelar Tan Sri meminta dari Dato Seri Najib satu Kementeriaan khusus untuk hal ehwal bukan Islam ketika satu lawatan rasmi ke Vatican City.

Macamlah status mereka sama dengan Islam untuk dapatkan peruntunkan. Dalam perlembagaan, sebenarnya tiada peruntukan untuk kaum bukan Islam.

Riduan Teh mengingatkan kembali kepada IFC dan tuntutan mereka yang bakal merupakan tuntutan puak ini. Memahami puak ini, mereka akan terus menuntut tidak henti benda yang dah disebut:
1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharus secara menjadi Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembalikepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendali oleh mahkamah syariah tetapinya dikendali tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan dalam kad pengenalan Islam sebagai agama seseorang Muslim.

5. Orang bukan Islam tidak perlu memeluk Islam jika ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan murtad jika ingin berkahwin dengan bukan Islam tanpa tindakan undang-undang.

6. Pasangan suami isteri yang salah seorangnya memeluk Islam, tidak mempunyai hak jagaan terhadap anak.

7. Kerajaan mesti menyediakan dana mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah ibadat bukan Islam seperti dana untuk masjid.

8. Orang bukan Islam mempunyai hak ke atas harta ahli keluargannya yang memeluk Islam (jika meninggal).

9. Orang bukan Islam boleh menggunakan dan tidak boleh dihalang menggunakan perkataan-perkataan suci dalam Islam.

10. Bible bahasa Malaysia dan Indonesia mesti dibenarkan diedarkan secara terbuka untuk bacaan umum.

11. Pelajaran agama bukan Islam mesti juga diajar disekolah seperti mana pelajaran Islam.

12. Program berunsur Islam dalam bahasa ibunda hendaklah ditiadakan. Manakala, program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat hendaklah boleh digunakan untuk keperluan bukan Islam.

14. Islam tidak sepatutnya disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah (termasuk doa pagi).
Baca sepenuhnya di blog Azli Shukri sini

Bagi yang mudah lupa, terutama orang PAS, Dato Ambiga memainkan peranan besar dalam IFC sebagai Presiden Bar Council. Kesungguhkannya hingga dia menganjurkan satu forum Memeluk Islam yang mana ada Naib Presiden PAS, dan Latheefa Koya terlupa bahawa mereka bersama menentang forum tersebut.

1 comment:

Anonymous said...

u sound so much like anti-religion..didn't ur religion teach you about tolerance.every one should have the right to practice his/her own religion.spiritual advisors must not enforce religion.in your case birth made you a muslim..imagine if you are not..like us..

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

PENAFIAN

Laman ini tidak bertanggungjawab atas hasil penulisan yang dipetik dari sumber lain serta manipulasi pihak lain yang menggunakan bahan yang disiarkan disini. Laman bertujuan mengumpul maklumat sebagai saluran informasi dan media alternatif mencurahkan idea demi negara.