Thursday, July 3, 2014

KALAU CINA NI BOLEH NAMPAK TAKKAN PEMIMPIN MELAYU BUTA TULI BUAT TAK NAMPAKSEBAGAI umat Islam, saya amat hairan, pemimpin kita Melayu. Pembuat keputusan kita semua Melayu. Tetapi, pasal apa Melayu terus Melayu, lemah dan bermasalah dalam pelbagai bidang. Melayu hanya menjadi jaguh dalam kegiatan negatif. Tunjukkan kepada saya kekuatan Melayu!

Pertama, bidang pekerjaan. Melayu tidak mahu lagi menceburkan diri dalam bidang pekerjaan yang agak lekeh seperti buruh kasar dan tukang cuci. Tak glamor. Lebih 3 juta buruh asing mengambil alih tugas Melayu.

Kedua, bidang hiburan. Setakat ini amat kurang program hiburan yang mendidik. Melayu berhibur daripada program realiti bintang kecil sehinggalah bintang tua.

Semua program realiti akan berakhir Ramadan ini kerana pada kefahaman kita, ia bulan ibadat. Bagaimana pula bulan lain, dan kefahaman Islam jenis apakah ini?


Ketiga, bidang politik. Kita asyik berpecah. Ultra kiasu semakin bersatu. Sedar atau tidak, kita hanya ada 50 peratus. Apabila berpecah tiga, tidak mungkin kita boleh memerintah.

Malangnya, perpecahan semakin melebar. PRU14 adalah penentu nasib bangsa dan agama kita. Tunggu dan lihat, jika pengajaran tidak diambil.

Keempat, kita jaguh dalam segala aktiviti kemaksiatan iaitu gejala sosial, seks bebas dan sumbang mahram. Bukan bermakna bukan Islam tidak melakukannya.

Mereka pun banyak terlibat, mereka pandai makan, pandai simpan. Namun, mereka tidak sampai dirogol berkali-kali oleh 21 lelaki sehingga menjadi rekod dunia.

Kelima, bidang ekonomi. Ekonomi negara ini 70 peratus dikuasai bukan Islam. Maka tidak mustahil kita memakan DNA babi dan makanan tidak halal saban hari. Lihatlah bihun buatan ultra kiasu yang tersebar di laman sosial, cap Masjid lagi. Betapa kotor dan jijiknya. Ini baru bihun, belum yang lain.

Keenam, kita jaguh dalam aktiviti dadah dan dedah. Ultra kiasu menjadi penjual dan pengedar dadah. Kita menjadi penagih. Siapa yang kaya dan siapa yang rosak? Begitu juga pendedahan aurat sangat meloyakan. Contoh, syarikat penerbangan awam dan syarikat swasta.

Tidakkah boleh kita syaratkan pakaian mereka paling kurang, jika tidak menutup aurat, pakaian bersopan? Orang yang duduk di atas itu, adalah Melayu. Kenapa Melayu tidak selamatkan Melayu?

Ketujuh, kebanyakan stesen TV tidak berbayar, ketuanya semua orang Melayu. Tidak adakah rancangan hiburan yang lebih bersopan dan terkawal lirik dan aksinya?

Rancangan hiburan tidak ditentang tetapi biarlah sesuai dengan jati diri agama dan bangsa. Karpet merah dibuat pada waktu maghrib, solekan bermula sejak pagi lagi. Bilakah masa artis ini bersolat Zohor, Asar dan Maghrib?

Kelapan, berleluasa kegiatan judi, arak, pusat hiburan dan pelacuran. Kenapa bandar raya kita hidup 24 jam? Tidak banyak aktiviti yang mendidik. Kenapa jadi begitu? Siapa yang memberikan lesen semua ini?

Mudah sahaja menuding jari bangsa lain yang menyebabkan kita menjadi itu dan ini. Saya terus menjadi mangsa ultra kiasu dan musuh Islam yang lain. Tetapi siapa yang membenarkan mereka berleluasa? Betulkah semua itu salah mereka? Mereka hanya mengambil kesempatan.

Bak kata Dr Shukri Abdullah yang tersebar dalam laman sosial, siapakah yang menyebabkan Melayu mundur? Melayu alpa? Melayu merempit? Melayu ambil dadah? Melayu gila hiburan? Melayu asyik berkonsert.

Kita berkata, di mana Melayu boleh kawal, kenapa Melayu tidak kawal? Kenapa Melayu tidak kawal hiburan hingga melekakan remaja? Hingga kini, bukan saja remaja Melayu, mak bapak Melayu pun asyik dengan hiburan?

Masih ramai tidak bersolat dan tidak tahu bersolat. Apatah lagi untuk berjemaah di masjid. Siapa pemimpin tertinggi negara setakat ini di peringkat pusat dan negeri, termasuk ketua jabatan? Cina dan India?

Akhirnya, mari kita muhasabah diri. perbaiki bangsa kita, perbaiki amalan agama kita, perbaiki anak bangsa kita. Hanya Melayu Islam boleh menyelamatkan Melayu.

Kita Melayu, kita Muslim lupa perbaiki diri kita. Itu salah kita selama ini. Usah beralasan lagi. Mari kita sama-sama cari jalan keluar. Ayuh! Bersatulah! sama-sama fikir dan renung, sebelum terlambat.


RIDHUAN TEE ABDULLAH - Sinar Harian -

6 comments:

Anti Fitnah said...

Ridhuan Tee ... ini Cinakah?

Melayu ... Islam
Melayu ... Islam
Melayu ... Islam

Sebab tu Islam nampak kurang sebab asyik dok ikut Melayu.

Islam ... untuk semua insan
Islam ... untuk semua insan
Islam ... untuk semua insan

Islam bukan Melayu sahaja. Nak harapkan Melayu jaga Islam, sarkis sebab Melayu didahulukan, Islam dikemudiankan.

Melayu ... bangsa subsidi
Melayu ... bangsa harapkan hak istimewa
Melayu ... bangsa kuat rasuah

Bagaimana Melayu nak jaga Islam kalau apa yang Islam hendakkan, tidak dibuatnya tetapi menegakkan yang dilarangnya.

Islam ... pentingkan keadilan
Islam ... tak perlukan Melayu atau Ridhuan Tee
Islam ... tak perlukan munafikun

Melayu tak akan kuat tanpa Islam.
Melayu akan kecundang dengan keMelayuannya.
Melayu di Malaysia ... bangsa cacamarba sebab semua orang boleh jadi Melayu dengan syarat bercakap bahasa Melayu, mengamalkan budaya Melayu (hindu) dan berani mengaku Melayu. Lihat sahaja Mahathir, Anwar Ibrahim, Aziz Rahim, Rizal Merican, ... itu semua Melayu kan.

Anonymous said...

Tolong sampaikan salinan pada PM kalau tak dia lepas pandang pulak.

ANTI KAPIAK said...

to anti fitnah...

dangkal dan cetek sungguh pemikiran kau... kita berbicara soal konteks negara Malaysia... tidak dapat kita nafikan tegaknya Islam di Malaysia kerana kaum Melayu yang mendokongnya untuk itu sebarang langkah strategik membela ISLAM turut terkait dalam bab membela bangsa....

Apa kau ingat cina kapiak DAP nak bela Islam di Malaysia... atau keling hindu HINDRAF nak kamu harap bela Islam...

Itulah masalahnya kalau rasa diri tu ISLAM sgt sampai lupa org lain pun Islam... dan Islam tak halang berpegang dengan asal usul keturunan dan bangsa... org yg rasa dia terlebih Islam saja yang melebih-lebihkan hukum Islam sebab rasa dia paling Islamik dalam dunia...

Tak payah lah nak hina kalau org tu mengaku melayu... sebab syarat nak jadi melayu nombor satu mesti ISLAM dan kedua amal budaya melayu... bangsa sbb Melayu itu ISLAM... maknanya siapa yang murtad tu keturunan kapir bukan melayu dah...

Kalau rasa ISLAM sangat pegi nasihatkan pak lebai dan Ularmak yang sokong kalimah Allah digunakan oleh kristian dan sokong gerakan pluralisme dan liberalisme Agama... ISLAM tapi bersekongkol dengan golongan kafir harbi DAP untuk hancur dan musnahkan Islam semata-mata demi kuasa... Itu AJARAN SEBENAR ISlam ke???

Umpama MELUDAH KE LANGIT... cermin diri sendiri dulu...

Anti Fitnah said...

Kepada Anti Kapiak,

"Kau" kata, "Tak payah lah nak hina kalau org tu mengaku melayu... sebab syarat nak jadi melayu nombor satu mesti ISLAM dan kedua amal budaya melayu... bangsa sbb Melayu itu ISLAM... maknanya siapa yang murtad tu keturunan kapir bukan melayu dah..."

Dengan kenyataan ini sahaja sudah membuktikan hang tak kenal Islam pun. Jadi sia-sialah berbincang dengan "kau" yang tak mampu membezakan antara agama dan bangsa.
Tak perlu "kau" berbicara dan berceramah pasal Islam sebab "kau" memang jahil dalam Islam.

Melayu dengan Islam pun tak boleh beza ... ada hati nak ajar aku.

Piiiiiiiiraaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!

Munafikun memang suka berbicara sebegini rupa.

Kalaulah Nabi Muhammas saw hidup lagi, sudah tentu baginda ialah Melayu kot?????

ANTI KAPIAK said...

to anti fitnah

dangkal sungguh akal dan otak yg kau ada... Islam adalah agama... Melayu adalah bangsa... bodoh benar ke kau tak dapat beza???

Bangsa Melayu pendokong ISLAM di nusantara itu fakta yg tak dapat dinafikan... walaupun ada cina dan bangsa lain yg menganut Islam tetapi kekuatan Islam dalam konteks malaysia terkait secara langsung dgn bangsa melayu...

Munafik kah kalau mengaku kita melayu???
Munafikkah kita sebagai melayu beragama Islam berjuang mempertahan perkara 153 dlm perlembagaan iaitu hak keistimewaan melayu, agama Islam dan raja-raja hingga dituduh puak kafirun sebagai rasis???
Munafikkah bersoal jawab dengan fakta dan hal sebenar dengan mengetepikan soal emosional melampau....

LEBIH MUNAFIK kalau tampil ISLAMIK ala-ala pejuang ISLAM terhebat di abad ini TAPI menyokong kerjasama dengan KAFIR HARBI DAP yg jelah memusuhi ISLAM dan MELAYU...

LEBIH MUNAFIK kalau sanggup gadai prinsip perjuangan ISLAM semata-mata nak jaga hati KAFIR HARBI DAP sampai kalimah Allah sanggup dilacurkan, Soal HUDUD dan NEGARA ISLAM di tinggalkan demi jilat bontot KAFIR HARBI....

LEBIH MUNAFIK dapat pangkat, kerja bagus makan gaji kerajaan yg diperintah BN-UMNO tapi jadi gunting dalam lipatan menyokong pembangkang dan persoal dasar serta polisi pemerintah...

LAGI BODOH DAN BANGANG kau ni bila keluar kenyataan "Kalaulah Nabi Muhammas saw hidup lagi, sudah tentu baginda ialah Melayu kot?????"

Bukan saja MUNAFIK malah jadi KAPIR sekali... baik mengucap sebelum terlewat...

Tak perlu emosi sebaliknya cool down fikir... "Kerana sebenarnya bukan mata yang buta, TETAPI YANG BUTA IALAH HATI DI DALAM DADA .” (Surah al-Hajj, ayat 46)... tak dapat lihat kebenaran yg sebenarnya...

Itu sebab Ridhuan Tee yang memeluk ISLAM amal budaya, pakaian dan gaya hidup ala melayu... BODOH SUNGGUH KALAU TAK NAMPAK....

Idealis Malaysia said...

Ambil Ikhtibar Sahabat Nabi Salman Al Farisi... Nabi menghargai dan menghormati beliau malah tidak menghalang cinta kepada bangsa... Al Farisi...

Islam itu mudah... manusia lah yang suka melebih-lebih dan menyusahkan ISLAM itu sendiri dengan tafsiran ekstrem...

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

PENAFIAN

Laman ini tidak bertanggungjawab atas hasil penulisan yang dipetik dari sumber lain serta manipulasi pihak lain yang menggunakan bahan yang disiarkan disini. Laman bertujuan mengumpul maklumat sebagai saluran informasi dan media alternatif mencurahkan idea demi negara.