Friday, September 11, 2015

ULTRA MALAYA, KJ DAN FAM PERLU BACA : PEMAIN PONDAN SENJATA TERAKHIR MELONJAKKAN BOLASEPAK MALAYSIA

http://3.bp.blogspot.com/-odp4wFCVHZU/TastBQwy0YI/AAAAAAAAATs/QvN-7KYxv9g/s1600/PONDAN.jpgUltra Malaya berang dan tak puas hati Malaysia asyik kena LAUK sampai main mercun dan bakar suar berjemaah di shah alam baru-baru ni tapi FAM pula asyik back-up kata dah cuba macam-macam dari pembangunan, pelaburan dan latihan complete sudah. KJ pulak asyik main politik nak gantung lah ambil alih lah dan macam-macam lagi...

ada satu lagi yang ultra malaya, KJ dan FAM terlepas pandang taktik dan senjata terakhir terhebat bagi mengembalikan kegemilangan bola sepak kita... ya... menggunakan pemain PONDAH... auuuuuwwww!!!! confirm pemain lawan tak fokus hahahaha....

BACO KALAU SAYANG BOLA SEPAK DAN JADIKAN CONTOH YA... AUUWWW!!!!


Australia memecah rekod dunia apabila menang 31-0 menentang American Samoa yang dicipta dua hari sebelum perlawanan ini – dengan membelasah Tonga 22-0. Dalam perlawanan ini penyerang Australia, Archie Thompson memecah rekod dunia dengan menjaring 13 gol.


Persatuan Bolasepak American Samoa (FFAS) menyenaraikan 20 pemain untuk bertanding dalam pusingan kelayakan. Tetapi hanya seorang pemain yang dibenarkan FIFA untuk mewakili American Samoa – penjaga gol, Nicky Salapu. 19 pemain lain merupakan rakyat Samoa (Samoa dan American Samoa adalah dua negara yang berlainan).

Pengurus pasukan American Samoa cuba menyenaraikan pemain dari skuad bawah-20 mereka, tetapi mereka tidak boleh menyertai kerana menghadiri peperiksaan di sekolah.

6 hari sebelum mereka terbang ke Australia untuk perlawanan kelayakan, pengurus American Samoa mengadakan audition terbuka untuk mengisi kekosongan pemain dalam pasukan. Antara yang terpilih adalah tiga remaja 15 tahun dan 16 pemuda menganggur. Kesemua mereka tidak pernah bermain bola sepak penuh 90 minit.

Apa terjadi kepada pasukan American Samoa selepas kekalahan 31-0 tersebut?

Kesemua pemain kecuali Nicky Salapu bersara dari bola sepak – termasuklah ketua jurulatih mereka. Sekali lagi, FFAS perlu mencari 22 pemain baru untuk menghadapi Sukan Pasifik Selatan. American Samoa berada di kumpulan sama dengan New Caledonia, Solomon Islands, Vanuatu, Tuvalu dan Guam.

Nicky Salapu terus mewakili negaranya walaupun tampil sebagai penjaga gol ‘paling teruk di dunia’ selepas melepaskan 31 gol pada 2001.


Antara yang terpilih adalah guru sekolah, nelayan, remaja-remaja menganggur dan paling menarik – seorang pondan.

Dalam Sukan Pasifik Selatan, American Samoa kalah semua perlawanan dan gagal menjaringkan sebarang gol.

Apa yang dilakukan oleh FFAS untuk memulihkan imej bolasepak American Samoa?

FFAS meminta bantuan daripada US (kerana American Samoa adalah salah satu wilayah US) untuk mencari ketua jurulatih yang berpengalaman.

Dalam iklan yang diterbitkan di laman web US Soccer Federation, hanya seorang calon yang memohon – Thomas Rongen, jurulatih kelahiran Belanda yang berpengalaman melatih di beberapa kelab MLS.


Apa perubahan yang dilakukan oleh Thomas Rongen?

Rongen memulakan usahanya dengan menjejaki beberapa rakyat American Samoa yang sudah bermastautin di US. Antara individu yang berminat untuk mewakili American Samoa adalah Rawlston Masaniai – lahir di US tetapi layak mewakili American Samoa melalui keturunan ibunya. Beliau pernah bermain bersama pasukan simpanan kelab divisyen ke-3 Jerman, VfL Osnabrück.


Seorang lagi individu yang berminat adalah Ramin Ott – seorang tentera US kelahiran American Samoa.


Satu lagi perubahan yang dilakukan oleh Rongen adalah menjadikan Jaiyah Saelua sebagai pertahanan tengah utamanya. Jaiyah Saelua merupakan pondan pertama di dunia yang bermain dalam perlawanan kelayakan World Cup. Dianggap pemain simpanan oleh jurulatih lepas, Jaiyah Saelua muncul pertahanan tengah paling kental di bawah tunjuk ajar Rongen. Aset utama permainannya adalah one-on-one defending.


Berjayakah perubahan yang dilakukan oleh Thomas Rongen?

Dalam perlawanan pra-kelayakan Zon Oceania, American Samoa mencatat kemenangan pertama dalam sejarah bola sepaknya – menewaskan Tonga 2-1. Sebelum ini mereka kalah 7 kali dalam 7 pertemuan menentang Tonga.

Pada perlawanan kedua, American Samoa seri 1-1 dengan Cook Islands. Sebelum ini mereka kalah 2 kali dalam 2 pertemuan menentang Cook Islands.

Pada perlawanan terakhir pra-kelayakan, American Samoa tewas 0-1 menentang Samoa. 2 tahun sebelumnya, mereka pernah tewas 7-0 kepada Samoa. Kalah 1-0 kepada jaringan minit 90′ menandakan kualiti permainan American Samoa sudah meningkat. Mereka cuma tewas kerana aspek stamina.

Dibawah Rongen, American Samoa mencapai ranking FIFA tertinggi dalam sejarah mereka – 173 pada September 2012.

Apa yang kita boleh belajar dari pasukan American Samoa?

Bagi negara yang hanya mempunyai pemain amatur dan kualiti padang setaraf padang sekolah di Malaysia, American Samoa memberitahu Malaysia apa sebenarnya yang kita hilang.

Semangat berjuang untuk negara tanpa sebarang wang.

Sikap professionalism yang membolehkan mereka turun berlatih walaupun penat bekerja di setiap pagi.

Sikap tidak mudah mengalah walaupun anda pernah tembus 31 gol, walaupun anda pondan dan walaupun anda tiada skil bermain bola. SUMBER: SemuanyaBola


No comments:

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

KEMUNCAK PERJUANGAN MANUSIA MUNAFIK ANWAR IBRAHIM

PENAFIAN

Laman ini tidak bertanggungjawab atas hasil penulisan yang dipetik dari sumber lain serta manipulasi pihak lain yang menggunakan bahan yang disiarkan disini. Laman bertujuan mengumpul maklumat sebagai saluran informasi dan media alternatif mencurahkan idea demi negara.